Kosár (0)

29 jún Zanzibári képeslap III. – avagy hogyan (ne) nyaraljunk a tengerparton

Folytatom azzal, amiért majd mindenki elmegy Zanzibárra: strandolás az óceán partján.

Nem kezdem el felfényezni a zanzibári partokat, mert szinte leírhatatlan…. A 30 fok körüli víz, a zöld és a kék minden árnyalatát felölelő színpompában úszó óceán, amelyre szinte rákontráznak a keleti parton ezrével fellelhető kiteszörfösök őrületesen színes ernyői. Az éteri könnyedség, ahogy a habokat szelik, és zenei aláfestésként a parton százával található kis bárokból reggae és calypso jellegű zene szól, nem Hölgyeim és Uraim, próbálkozhatnék arany és kék szavakkal festeni az élményt és az érzést, de még ha a legjobbamat adnám is csak petyhüdt kivonata lenne az eredeti és hamisíthatatlan zanzibári impulzusoknak.

DSC_0199

Hogy valami kézzelfoghatóbbat is felmutassak, Zanzibáron van a világon – szerintem – legnagyobb árapálya. Emlékszem az első reggelemre, amikor botorkáltam az étterem felé, hogy az első kávémat magamhoz vegyem… Felnéztem és az óceán nem volt sehol! Csak hatalmas sártenger, amelyet itt-ott szakított meg a mélyedésekben visszamaradt tócsa. Egy pillanatra jeges rémület rántott össze és cunami-riadót üvöltöttem volna legszívesebben, de aztán rájöttem, hogy a helyiek nyugodtan teszik a dolgukat és nem zavartatják magukat a számomra nagyon furcsa természeti jelenségtől. Kicsit feljebb emelve a fejemet vettem észre, hogy a parttól kb 3-4 kilométerre az óceán szakadatlanul ostromolja a szigetet körülölelő korallzátonyokat. A reggelinél felvilágosított a pincér, hogy Zanzibár parti vizei annyira sekélyek, hogy két-három partszakaszt kivéve (pl Nungwi és Kizimkazi) minden reggel ugyanezt tapasztalható. Oké, akkor megnyugodtam, de a reggeli látvány még a mi napig döbbenettel vegyes félelemmel tölt el.DSC_0266

Éppen úgy, mint a turisták felelőtlensége, akiknek igazán nagy százalékának feltett szándéka, hogy néhány éven belül egy onkológust tömjenek ki pénzzel. Alapelvem, hogy ha elutazok valahova, akkor megnézem, hogy öltöznek a helyiek és aszerint öltözködöm én is. Ebben semmi túlhajszolt kulturális asszimilációs-hajlam nincs, egyszerűen abból indulok ki, hogy akik már több száz éve ott élnek jobban tudják, mint mi, hogy kell védekezni az időjárással szemben. Először is: akár akarod, akár nem, Zanzibáron gyönyörűen le fogsz barnulni, akkor is, ha nem fekszel órákat a tengerparton a napon aszalódva. Egyrészt életveszélyes lehet, másrészt a napon töltött időt hasznosabban is el tudod tölteni, harmadrészt a nyakló nélkül magadra locsolt naptej árát inkább költsd el koktélokra vagy sörre a bárban.

Miért lenne életveszélyes? Mert Zanzibár alig 6 fokkal délre fekszik az Egyenlítőtől. A nap kegyetlenül tűz egésznap szinte függőlegesen. Az érzékeny bőrűeknek 8-10 perc is elég a napon, de ha pl az óceánban vannak, akkor ez az idő 2-3 percre rövidül és rákvörösre égnek. A helyiek között sem ismeretlen fogalom a bőrrák, ne kockáztassatok! A rutinos trópusi utazót az különbözteti meg a rutintalantól, hogy míg az utóbbi minden ruhájától igyekszik megszabadulni, addig az előbbi inkább felöltözik. A közhiedelemmel ellentétben a hosszú ujjú póló és hosszú szárú, könnyű anyagból készült nadrág jobban megvéd a hőségtől, mint ha egész nap egy fecskében vagy bikiniben próbálnátok túlélni a forróságot. Egy jó anyagból készült ruha ugyanis benntartja a verejtéket, és amikor hűlni kezd, hűti a testet is.

Ha elmennétek a méltán nagyon népszerű snorkelezős programok valamelyikére, akkor se felejtsetek egy könnyű pólót húzni magatokra, ha bementek a vízbe, ha nincs zárt úszóruhátok. Snorizás közben röpül az idő, a hajóról meg senkit nem nyüstölnek, hogy menjen vissza minél előbb, percek alatt kész a baj, ha nem gondoskodtak megfelelő védelemről. Korábban már megemlítettem, hogy van egy nagykarimájú cowboy-kalapom, ami évek óta elkísér a trópusokon utazásaimon. Mindenkinek ajánlom valami hasonló beszerzését. Ha nem akartok a repülőgépen vacakolni a szállítással, akkor az első utatok a bazárba vezessen, ahol fillérekért lehet szalmakalapokat beszerezni.

Kalapról nincs képem, de gondoltam ez azért jobban fog tetszeni! :)

Kalapról nincs képem, de gondoltam ez azért jobban fog tetszeni! 🙂

Vigyázzatok magatokra a napon, és persze Hakuna Matata!

Üdvözlettel:

Oláh Győző

ZanZa Ntural Cosmetics

Alapító/Tulajdonos

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá