Kosár (0)

16 jún Zanzibári képeslap II. – Fűszertúra, gyümölcstúra, mindenfelé túra…

Zanzibár négy dologról dologról híresült el, úgymint Freddy Mercury szülőhazája, a Fűszersziget, trópusi üdülőparadicsom, és mint az ország, ahol világ legrövidebb ideig tartó háborúja tört ki, ami 47 perc volt. Nem vicc, halál komolyan, ők is úgy gondolták. Aztán meggondolták jobban… Nos, az első 100%-ig igaz, bár a Freddy Mercury múzeumban túl sok hozzáadott értéket nem látni, ezért bárkinek, aki erről megkérdez, azt javaslom, hogy múzeumlátogatás helyett inkább tanuljon meg 30 szót szuahéliül – sokkal hasznosabb.

A második állítás ellenben némi korrekcióra szorul, hiszen eredetileg Fűszerszigetnek az indonéziai Maluku-szigetcsoportot nevezték. Zanzibárra azért aggatták rá a jelzőt, mert a XIX. században kereskedelmi gócpont volt stratégiai fekvése miatt, így lett a fűszer-kereskedelem központja. És a rabszolga-kereskedelemé is.

A harmadik jelző igaz, bár erős a verseny, míg a negyediket legfeljebb történelem-gourmandok értékelik.

Zanzibári tartózkodásaim alatt vált meggyőződésemmé, hogy ha már meguntuk a hófehér homokban való fetrengést, akkor a lehetséges fakultatív programok közül a fűszertúrát érdemes a lista elejére venni, mint a leginformatívabb és legérdekesebb eseményt, amely számos ponton kapcsolódik az életünkhöz a gasztronómiának köszönhetően.

A túra egyszerű, felvesznek a szállodában és 30-40 percnyi autózást követően egy fúszerfarmon találod magad, ahol szakavatott, és általában 4-5 nyelvet beszélő vezető körbekalauzol egy többhektáros területen.

     DSC_0896

Na jó, ez így nem hangzik túl izgalmasan. Számomra onnantól kezd érdekessé válni a program, amikor a vezetőm egy kis kvíz-verseny formáján tíz-egynéhány, Európában is jól ismert fűszernövényt mutatott fel eredeti formájában és nekem ki kellett találnom, akár illat, akár megjelenés alapján, hogy mely növényről van szó?

DSC_0321

Tudtad-e, hogy a bors tulajdonképpen egy parazita növény (akárcsak az orchidea), mely fák törzsére felkapaszkodva próbál minél több fényhez jutni? És az ismeretes volt előtted, hogy míg a gyömbér gyökerét kiváló afrozidiákum, addig a leveléből főzött teát leginkább magzatelhajtásra használják a természeti népek? Szintén nem túl közismert, hogy az Afrikában termű rambután, vagy másnéven hamis licsi külső megjelenése leginkább a vadgesztenyére emlékeztet. A túra előtt azt sem tudtam, hogy a vanillia nem a ritkasága miatt eszelősen drága, hanem azért, mert a vanília virágát kézzel kell beporozni, ami még a közismerten olcsó afrikai munkaerő mellett is nagyon megdrágítja a termesztést.

DSC_0911

Mindezek mellett rengeteg hasznos, az átlag ember számára lebutított vagy éppen felturbózott információt kapok a fahéjról, a szegfűszegről, kardamonról, koriander kurkumáról… a sor nagyon hosszú.

Míg a vezetőnk interaktív kérdez-felelek formában ontja ránk az információkat, addig észrevétlenül egy tinédzser csapódik hozzánk, aki valami egészen boszorkányos kézügyességgel hajtogat-fon a növények leveleiből fülbevalót, karkötőt, nyakkendőt, kalapot, kistáskát, szemüveget… Követni alig lehet, ahogy a kezünkbe adogatja az alkotásait.

Nagyjából két órányi csatangolás után érünk a túra végére, amikor már úgy érted, hogy elég volt. A hatalmas fák árnyékában megreked a pára, egy idő után, mintha forró vízpermetet lélegeznél be, mázsás súly nehezedik a mellkasodra, és szabályos levegővétel helyett inkább zihálsz.

Valami egészen csodálatos, ahogy a helyiek akklimatizálódtak a körülményekhez. Ennek ékes bizonyítékaként illetve a túra lezárásaként egy kókusz-szüretelő játszi könnyedséggel mászik fel egy huszonméteres pálmára, miközben a mindenki által ismert Hakuna Matata című dalt énekli valami egészen X-faktoros hangon. Nem, nem a selejtezős bohócok hangján. 🙂

Felérve leszed néhány kókuszt, majd egy légtornász ügyességével lejön és felbontja a gyümölcsöket, mi pedig úgy ahogy van, a héjából isszuk ki.

Hölgyeim és Uraim! Esküszöm, hogy a friss kókusztejnél nincs hűsítőbb a trópusi forróságban. Proszit mindenkinek! 🙂

Utóirat: Szóval a jó öreg zanzibári borravalózás. Szinte minden túra, látogatás esetén a sofőr, a vezető „bizalmasan” megsúgja, hogy az attrakcióban részt vevő egyéb emberek fizetsége nincs benne a túra árában. Tehát, egy esetleges zanzibári látogatás esetén mindenkinek javaslom, hogy 30-40 dollárt / eurót hozzon magával egy-két dollárosok / eurósok formájában, mert ezen a túrán is az levélorigámis bűvészt illetve a kókusz-dalnokot külön „illett” honorálni”.

Üdvözlettel:

Oláh Győző

ZanZa Natural Cosmetics

Tulajdonos/Alapító

A képek saját fotók.

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá