Kosár (0)

26 okt Töklámpások fényében

HHalloweent bár elsősorban az angolszász országokban tartanak, az elmúlt 10-15 évben már elterjedt Magyarországon is, aminek keretében a Halottak napját megelőző nap és este, egyre többször bulizós, jókedvű és játékos hangulatú ünneplésé vált, főleg a gyerekek körében, akik ‘rémísztő’ jelmezekbe öltözve halloweeni játékokkal szórakoztatják magukat és persze minket felnőtteket, így ellensúlyozva a szomorúbb, elvesztett szeretteinkre emlékező Halottak napját vagy a katolikus Mindenszentek ünnepét. 

 

A ma ismert Halloween egy angolszász ünnep,  szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Őse a  Samhain, ami pogány kelta boszorkányok, szellemek és démonok ünnepe volt október 31 éjjelén, melynek keretében az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet – azaz a Samhain-t, vagyis “a nyár végét” egyszerre hódolva a Napisten és a holtak Ura előtt.  Az angolszász világban a Halloween ma is sok felnőtt egyik kedvenc ünnepe, de a gyerekek is nagyon szeretik. Estéjén partikat, különleges vacsorákat rendeznek, sokan a pogány hagyományokra emlékeztető boszorkányokat, szellemeket és démonokat idéző jelmezekbe öltöznek és ősi babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel, társasjátékokkal és rémtörténetek, legendák mesélésével töltik az időt. Az amerikai és az innen Európában sok helyen átvett ünnepen a gyerekek pedig jelmezben háztól-házig körbejárnak bekopognak a Halloweeni szimbólumokkal feldíszített otthonokba, hogy  “csokit vagy csalunk!” felkiálltással minél több édességet gyűjtsenek be. Ez a szokás is angolszász gyökerekkel büszkélkedik, eredetileg írországi, amit a bevándorlók tettek népszerű szokássá Észak-Amerikában, az amerikai film kultusz pedig mára már a világ több országában, ahogy nálunk is.

 

 

Magyarországon még mindig  sok ellenzője van a Halloween egyre terjedő  ‘divatjának’, amely az ezredforduló első éveiben kezdett feltűnni nálunk, mert azt mondják nem magyar ünnep, sőt, van, aki szerint egyenesen tiszteletlenség pogány szokást ünnepélyesíteni keresztény ünnep előtt, de én viszont azt vallom, hogy ha egy szokás nevetéssel, örömmel, családok közös programjaival jár a Halottak napja előtt, az olyan rossz nem lehet. Ráadásul semmi sem aranyosabb, a pici gyerekeknél, akik furcsa jelmezekben ugrálnak boldogan az utcán, ahogy kellemes érzéssel tölthet el mindenkit az is, ha a kicsik halloweeni díszeket készítenek szüleikkel, nagyszüleikkel vagy épp töklámpást faragnak közösen.

Ötletek lámpásra:

Ha lusta vagy faragni:

 

 

Halloweenre való sminkekre is van néhány tippünk:

 

                

 

Amit pedig semmiképp ne felejtsetek el, ha elkészítitek valamelyik rémsminket (de akkor sem ha nem), a buli után lemosni az arcotokat valamelyik ZanZa szappanunkkal (itt találod őket) és a szűz kokuszolajunkkal, amit sminklemosóként is  használhattok (érte pedig klikk ide).

Szeretettel:

Ildikó

 

Képek:Pixabay jogtiszta képei

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá