Kosár (0)

07 nov Szép álmokat!

Van egy tagadhatatlan tény, miszerint a legjobb megalapozása szépségünknek az alvás. Mindegy milyen vonásokkal áldott meg az élet, hogy elképzelt ideák szerint épp vagy az egyre felszínesebb és olykor kegyetlen társadalom melyik skatulyába helyez minket a szép, vonzó, csinos, bájos, nem olyan szép, kedves stb. kategóriákban. Bármilyen arcunk és testünk van, ha megfelelően pihenünk, eleget alszunk, akkor mindig jobban nézünk ki, mindig szepp, lágyabb, harmonikusabb az arcunk. 

 

Persze mai rohanó világunkban, és a megfeleléskényszeres hozzáállásunkban, a túlhajtott  és stresszelt társadalmunkban amelyben az elvárás nem csak mások, de önmagunk irányába is sokszor eltúlzott, az alvás van, hogy luxusnak számít. Rohanunk, karriert hajkurászunk, sikeresek és a lehető legtökéletesebbek akarunk lenni az élet adta szerepekben (legalábbis nagyon sokan), mert ezt várja el szerintünk a társadalom, az emberek, de mondjuk ki tisztán sok esetben csak a saját egónk. Ha pedig nem teljesíteni akarunk, nem elérni valamot, nem stresszelünk egy karrier miatt, akkor életünk érzelmi részét agyaljuk túl legtöbben. a profi ‘önkimerítők’ pedig a két dolgot sportszerűen űzik vagy versenyeztetik egymással. Tehát sokunk élete tele van túlhajszolással, stresszel és felesleges túlagyalással a hozzá tartozó lelki megpróbáltatásokkal, amiket van, hogy nem tudunk helyén kezelni. Aztán csodálkozunk, hogy nem alszunk jól, hogy kimerülten ébredünk, hogy forgolódunk vagy állandóan óránként akár, felébredünk azaz, hogy nem tudunk aludni.

 

 

A stressz, legyen bármilyen eredetű, létrehoz egy belső ‘ébresztőórát’. 

 

 

Bizonyára már mindenkivel előfordult, hogy egy fontos találkozó, jelentős esemény, vagy utazás hajnalán  már az ébresztőóra csörgése előtt felébredt illetve akár kétóránként is az órát nézted. Erről egy stresszhormon (adrenocorticotropin) tehet, aminek köszönhetően szerencsére legtöbbünk fontos napokon tutira nem tudna elaludni viszont szervezetünk sokkal kimerültebb lesz a nap végére. Képzeld el, ha folyamatosan így él az ember vagy hosszabb időszakokat  vészel így át. Én például nagyon megszenvedem alvásügyileg bármi kizzökentő dolog történik az életemben vagy fontos esemény, képes vagyok akár 1-2 hétig is úgy működni, hogy stresszeshormonokkal alszom ahelyett, hogy aludnék, aztán pedig kidőlök akár egy 14 órás alvás erejéig is. De ez nem jó, nagyon nem. Szóval utána jártam, hogy mi kell  a jó alváshoz és megtanultam nem csak ellazulni és nem stresszelni, hanem igazán jól aludni is és rz olyan jó érzés, hogy gondoltam megosztok veletek néhány tippet.

 

 

  • Az első és elengedhetetlen, hogy mindig szellőztessünk ki a szobában, ahol alszunk.
  • Ne legyen túl magas a hőmérséklet a hálószobánkban alvás idején. Nekem ez volt a legnehezebb, amit meg kellett tanulnom, de az ideális  alváshoz egy felnőtt embernek elég a 19 fok. (Csecsemőknek, gyermekeknek 1-2 fokkal kell csak több.) A túl meleg hálószoba felületes alváshoz vezet, nehezebben merülsz álomba, az éjszakai mikroébredések száma is növekszik és könnyebben kiszáradnak a nyálkahártyák, ami növeli a légúti betegségek kialakulásának kockázatát. Az ideális hőmérsékletet inkább a paplan vastagságával és pizsamával kellene elérni. Én 21 fokos szobában térek nyugovóra – és ennél lejebb nem szívesen adom -, de az tény, hogy sokkal jobban alszom így, mint a régi 25 fokos  vagy melegebb hálóban, szóval a szakembereknek van, hogy igazuk van.
  • A nyálkahártyák és szemünk védelmének (!) érdekében pedig figyeljünk a háloszoba és a lakás páratartalmára is. Egy felnőtt ember számára a 40-60%-os páratartalom az ideális, kisgyermekek esetén ennél valamivel magasabb, 60-70%-os páratartalom szükséges. (Arra figyelj, hogy a túl magas páratartalom penészgombákat és komoly betegségeket  is okozhat!)
  • Alakíts ki egy lefekvési rutint. Az ingergazdag világunkban beletelhet némi időbe, hogy az idegrendszerünk kikapcsoljon a nappali gondolkodásmódból, és átálljon az éjszakára, tehát egy bizonyos időpont után, (ez nálam tízenegy) tudatosan “csillapodjunk le”, zárjuk le a napot, mossunk fogat, zuhanyozzunk le vagy épp vegyünk egy forró fürdőt, ha pedig gyermeked van például az esti meséléssel is kezdheted a napod  lezárását.
  • Sok alvást kutató szakember szerint a jó alváshoz elengedhetetlen a sötét szoba. A villogó vagy erősebb fények, mint a hold bevilágítása a redőny résein keresztül, nyugtalanabbalváshoz vezethet.
  • Ha nagyon elfoglalt szakaszban van életed készíts egy listát a másnapi teendőidről, elkerülve ezzel, hogy azon kattogj elalvás előtt, hogy másnap mit kell tenned.
  • Sportolj rendszeresen! Persze nem elalvás előtt, este maximum lazító nyújtásokat, alvást segítőjógát végezz, de a rendszeres sport segít a hétköznapi stressz feloldásában és egyensúlyt teremt szellemi és fizika síkon is életedben, ami jobb alvást eredményez.
  • Késő délutántól kezdve ne igyunk már koffeint tartalmazó italokat, de például a nyugtató gyógyteák lefekvés előtt nagyon hatásosak lehetnek.
  • Az alkohol nem segít a mély alvásban, az igazi pihenésben, mindegy milyen gyorsan alszunk el pár pohár borután vagy mennyire érezzük álmosnak magunkat tőle.
  • Altató és nyugtató helyett kényeztessük magunkat! Legyen az illóolajos fürdő (természetesen ZanZa szappanokkal) vagy egy talpmasszázs akár saját magunknak csinálva, vagy épp az olvasás (nem tankönyvre gondolok) ami ellazít bennünket, tegyük azt! Ha pedig a párunkra van szükségünk ahhoz, hogy nyugtató kényeztetést érezzünk elalvás előtt, akkor hölgyeim és uraim, ne legyünk restek kezdeményezni.

 

Szeretettel:

 

Ildikó

Képek: Pixabay jogtiszta képei

 

 

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá