Kosár (0)

31 Már Seaweed Center, büszkeség két szóban

Bizonyára, aki látta webshopunkban jelenlegi kínálatunkat, az észrevette a Seaweed C. feliratot termékeinken. Néhányan meg is kérdeztétek tőlem, hogy mit takar ez a név, ezért gondoltam írok nektek picit róla. Ha röviden válaszolnék, akkor azt mondhatnám a Seaweed C. azaz Seweed Center egy központ, amely Zanzibáron előállítja a termékeinket, de ez nem fedné a teljes valóságot, mert ez nem csak egy hely és nem is csak egy ‘gyártó’ amely szappanokat, olajokat, testradírokat, készít, hanem ennél jóval több és több szót is érdemel.

 

seaweed-center

A Seaweed Center eredetileg egy klasszikus kormányzati kezdeményezésként indult, végül egy svéd alapítvány, a Rylander alapította meg 2011-ben és fejlesztett ki, ‘szociális vállalkozókkal’ azt a fenntartható koncepciót, ami garantálja a dolgozók független bérezését a kereskedelmi piacon. A kezdeti tervek szerint sem csupán tengeri hínárt akartak termeszteni, hanem ennél többet szerettek volna adni az itt élő közösségnek. A Center péntekenként svéd önkéntesekből és erasmus diákokból álló csapata, angolt, írást illetve olvasást tanított a dolgozóknak. Amióta pedig 2013-ban átvette a Center vezetését, egy fiatal holland nő – Klaartje – további lehetőségeket kapnak a munkavállalók és más nyelveket is megtanulhatnak nem csak az angolt. Klaatjenak köszönhető az a fejlődés is, amiért a Center elég hamar önfenntartó vállalkozássá nőtte ki magát és ellátja a környező hoteleket a kézzel készült organikus Seaweed termékekkel, amik nem csupán a tengeri hínárból, de fűszerekből, virágokból, illóolajokból is állnak, hozzáadott parfüm és alkohol nélkül.

 

A Seaweed Centerben többnyire nők dolgoznak. Őket csak Mama-ként emlegetik Zanzibáron. Munkájuk részeként termesztik a tengeri hínárt, a fűszereket, virágokat és állítják elő az illóolajakat is, majd kiszárítják az összetevőket és összekeverik őket, hogy elkészíthessék a végső termékeket. Természetesen a higiéniai követelményre is figyelnek, kesztyűt és sapkát használnak amíg a temrékekkel dolgoznak. A Mamák életkora nagyon változó, van köztük alig harminc éves fiatal nő, és van nyolcvan éves asszony is. Ők a helyi viszonyokhoz képest nagyon jól meg vannak fizetve, többszörösét keresik az átlag zanzibári fizetésnek, de a munkájuk nem csak pénzt jelent.

 

DSC_0287

Tanzániában az oktatás nem ingyenes. A kisgyermekek részére is sokba kerül, hogy iskolába járhassanak, így a családoknak sokáig luxusnak számított gyermekeik taníttatása. Sokszor hatalmas teherként nehezedett a szülőkre a döntés, amit meg kellett hozniuk gyerekeik jövőjét illetően, hiszen egy családon belül a legtöbb esetben csak egy vagy maximum két gyermek járhatott iskolába, mivel a szülők több gyermekre kiterjedő költséget általában nem engedhettek meg maguknak . A Seaweed Center által biztosított fizetés viszont megnyitotta a kaput egy másfajta jővő felé, melyben minden gyerek járhat iskolába köszönhetően nem csak a jobb keresetnek, de annak is, hogy ellentétben a régi a szokásokkal ami az afrikai családokra jellemző, itt végre a nők dolgozhattak, akik azelőtt otthon maradtak, míg férjük többnyire a bizonytalan halászatból tartotta el családját.

 

17637043_10158434437415057_3577033851354912468_o

A nők határozták meg a Seaweed Centert és miattuk jött létre a létesítmény még akkor is, ha a kezdetekkel ellentétben, ma már nem csak nők dolgoznak itt, hanem férfiak is, többnyire pont a Mamák férjei. Ők leginkább a szervezett turista csoportokkal foglalkoznak, de a nehéz fizikai munkából is kiveszik részüket, bár ez nem rettenti el a Mamákat sem.

Ami húsz éve még elképzelhetetlennek tűnt egy tradiciókkal és régi szokásokkal teli kis zanzibári városkában, (azaz, hogy nők és férfiak együtt dolgozzanak egy állandó munkahelyen) mára már ennek a varázslatos helynek az egyik legnagyobb erőssége lett. A Seaweed Center egy nagyon fontos lépés volt Paje életében, hiszen stabilitást és biztosabb megélhetést adott az itt élőknek, akik mélyen őrzik tradicióikat, de a régi szokásaikat felcserélték egy modernebb életszemlélettel.

 

A fejlődés, a változás, ami a Seaweed Center által történt, teljesen új perspektívát adott és egy jobb jövőt az itt élő családok számára. A büszkeség és tisztelet, ami ezeknek a dolgozó nőknek a lényéből árad nyilvánvalóvá teszi a szemlélő számára, hogy a Seaweed Center sokkal több, mint egy hínár gazdaság, ami kozmetikai termékeket állít elő, sokkal inkább egy társadalmi és persze gazdasági kis csoda Afrika egyik legszegényebb mégis legszebb szigetén. Mi pedig, akik a ZanZa cégben dolgozunk – a háttérben már egy éve – büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk és elhozzhatjuk végre nektek Zanzibár csodáit.

 

Fotók: ZanZa, Seaweed Center

Szólj hozzá