Kosár (0)

17 aug Őfelsége a jázmin

Vannak kultúrák, melyek a jázmint a nők virágjának tartják. Telt és titokzatos illata felébreszti az érzékeket mégis nyugtató hatású, olykor misztikus, mint a nő maga; vallják sok helyen. Tudósok pedig igazolták, hogy a jázmin virágjának bódító illata a válium nyugtató hatásával vetekszik, csak éppen mellékhatások nélkül. Bár én megmernék rá esküdni, hogy függőséget okoz az illata annak, aki szereti. Egyszerűen nem lehet elmenni mellette közömbösen. Az ember vagy szereti vagy ki nem állhatja, de közömbösséget ritkán vált  ki. 

 

 

Otthona India, Kína és a Közel-Kelet, innen terjedt át a mediterrán vidékekre, Olaszországba, Franciaországba és Nyugatról Európa északibb területeire is. Virágos cserje, mely szereti a napfényt, de árnyékban is megél csak kevesebb virággal ajándékoz meg  minket. Gyorsan nő és szerintem a hófehér jázmin az egyik legszebb kúszónövény, amit valaha láttam. A jázmin virágból készített olaj, az egyik legsokoldalúbb illatos ápoló olaj, amely nagyon drága is, hisz egyetlen pici üveg olajhoz több ezer virág szükséges.

 

18296

 

 

Mire jó a jázmin olaja?

 

A jázminolaj már az ősi kultúrákban is értékes volt. Őseink nemi vágyat serkentő szerként használták az ókori Egyiptomban pedig fejfájásra és nyugtatásra is alkalmazták. A kínaiak a mai napig jázminteát fogyasztanak a legkülönbözőbb bajok kezelésére, mint például a felfújódás, májgyulladás, vérhas. A jázminolaj ősidők óta, de még ma is afrodiziákumnak számít, az éjszaka királynőjeként is emlegetik. Nyugtató hatása befolyásolhatja a kismedence vérellátását, ezért segítséget nyújthat a frigiditás, korai magömlés és impotencia problémáinak megoldásában. A jázmin olaját a keleti kultúrák fürdőkhöz és masszázsokhoz használják illetve nagyon népszetű esküvői szertartásokban, az első éjszakára felkészülésben. A nők a jázminolajat testükre, hajukra kenik, a nászéjszaka szobáját jázmin illattal töltik meg, sőt az ágyneműt is elvarázsolják pár csepp olajjal.

A jázminból nyert illóolaj nagyon népszerű aromaterápiás szer. Csillapítja a stresszt, az idegességet és a félelmet, segítséget nyújt súlyos depresszió vagy függőség kezelésében is (nem a szexuális függőségében azt hiszem). Bizalmat, derűlátást, eufóriát ad, és ezzel segít legyőzni a szomorúságot, a kedvtelenségrt és a levertséget. Aromalámpában párologtatás után belélegezve pedig csillapíthatja a torokfájást, az ingerlő köhögést, segít megszüntetni a rekedtséget, a gégegyulladást és különböző mellkasi fertőzéseket is.

 

 

A jázmin miért a nők virága?

 

A kínai, és az ősi indiai –  ájurvédikus – orvoslás sokszor alkalmazza a jázminolajat női bajok kezelésére. Remekül használható például a szülés utolsó fázisában, mivel erősíti a méh összehúzódását, ezzel egy időben csillapítva a szülési fájdalmat, de a terhesség alatt nem szabad alkalmazni mert serkenti a kismedence vérellátását! Nagy segítség lehet a PMS szindróma (premenstruációs tünetegyüttes) leküzdésében a fürdővízbe adagolt néhány cseppnyi jázminolaj hozzájárul a menstruációs fájdalom, görcsök és akár a klimaxszal kapcsolatos panaszok leküzdéséhez is.

 

A jázmin tea tényleg olyan jó hatással bír?

 

 

Egy hong kongi egyetem vizsgálata alapján a jázmin tea magas antiooxidáns hatású, megvédi a vörösvérsejteket a szabad gyökök okozta támadásoktól és bár manapság szinte mindenre rányomják a bélyeget, hogy rákellenes vagy épp  rákkeltő, a jázmin tea esetében kísérleti eredmények támasztják alá az állítást miszerint rákellenes hatása lehet. Egy 2005-ös tanulmány során patkányoknak egy DMBA nevű anyagot adtak be, ami mellrákot okoz és ezt követően jázminnal kezelték őket.  A tanulmány során megállapították, a jázmin kemopreventív hatását, ám a bio hatóanyag izoláláshoz további vizsgálatokra van szükség. Egy másik, Izraelben készült kutatás is hasonló eredményekre jutott, melyben Eliezer Flescher professzor egy rákellenes gyógyszert szintetizált metil jazmonátból, mely a jázmin virág egyik építőköve. A jázmin tea csökkentheti a koleszterinfelvételt is amit szintén egy kisérleti tanulmány bizonyított.

 

Mi a helyzet a bőrápolás területén?

 

A jázminból nyert olaj itt is nagyon értékes mivel támogatja a sejtnövekedést ezáltal pedig növeli a bőr rugalmasságát, segítség lehet a terhességi csíkok, hegek, égési sérülések és ekcéma kezelésében is. A jázminolajat gyakran megtalálhatjuk bőrápoló készítmények összetevői között a citromfű, bergamott,  rózsa vagy a citrom olajával keverve. Az aromatetápiás masszázsok mellett a jázmin különféle gyertyák, szappanok és természetesen parfümök alkotóeleme, a ma gyártott parfümök több, mint 75 százslékában megtalálható.

ZanZaSzappan_jazmin

 

A ZanZa Jasmine szappanja pedig az egyik legkülönlegesebb termékük melyben jázmin olaj található, bátran ajánlom minenkinek, aki  a jázmin illatára és az azzal járó fent leírt hatásokra vágyik fürdés után hosszú órák után is. Kiváló lehet egy romantikus randevú előtt vagy csupán nyugtató kényeztetésként, mivel a benne megtalálható olajok tökéletesen ápolják bőrünket. A terméket itt rendelheted meg most akciós áron, amíg a készlet tart! 

 

Szeretettel:

Ildikó

ZanZa Magazin

 

Forrás: http: organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-jasmine-essential-oil.html és napidoktor.hu/blog/a-gyogyito-jazmin/

Fotók: Pixabay.com jogtiszta képei és ZanZa

 

 

!!!Minden egészségügyi tartalom a zanzaklub.hu oldalon általános tájékoztás jellegű csupán, nem egészségügyi tanácsok egyetlen esetben sem és nem helyettesít semmilyen orvosi vagy professzionális egészségügyi javaslatot sem! Ha bármilyen kérdése van általános egészségi állapotával kapcsolatban minden esetben keresse fel a kezelőorvosát!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá