Kosár (0)

21 Júl Vitaminozzunk!

Számos tévhit kering a nyári vitaminpótlásról, a legnépszerűbb ezek közül, hogy csak télen van szüksége az embernek vitaminpótlásra, nyáron “megesszük”, ami kell a szervezetünknek. A másik, hogy akkor szedjünk vitamint, ha betegek vagyunk. Ez utóbbiról csak annyit írok most, hogy a vitaminok és ásványi anyagok segítségei szervezetünknek, hozzájárulnak annak harmónikus működéshez és a betegségek megelőzéséhez. Persze, amikor megbetegszünk elengedhetetlen amég  több vitamin és ásványi anyag bevitele, hogy támogassák immunrendszerünket, de azért mindig jobb a megelőzésre törekvés, ugye? De térjünk vissza a nyárhoz, nézzük mire van szüksége szervezetünknek.

 

Alapvetően úgy érezzük, hogy szervezetünk mintha másképp működne nyáron és a téli időszakokban, ami részben igaz is, de ugyanazokra a dolgokra van szüksége testünknek csupán máshonnan nyerhetjük a vitaminok nagy részét nyáron, mint télen. Míg a hideg, napfénymentes időszakokban például nagyobb szüksége van az embernek a D3 vitamin pótlására, addig ezt nyáron megoldhatja a sok napsütés. Érdemes lenne megnézetnie mindenkinek a D-vitamin szintjét, állítólag Magyarország lakosságának nagyobb része hiányában szenved. Ha pedig nem töltünk elég időt a napon, akkor a D-vitamin bevitelünkre nyáron is figyelnünk kell. Ő segíti a kalcium beépülését a szervezetbe és immunrendszerünk egyik legnagyobb hadvezére. Ha szereted a halat, szerencséd van, mert az étrendkiegészítők mellett vagy/és helyett degeszre eheted magad lazaccal, makrélával, szardíniával, amik tele vannak D-vitaminnal és Omega3 zsírsavval, ami úgyszintén nagyon fontos a szervezetünk számára, gyulladásgátló hatása miatt.

A több friss gyümölcs és zöldség amihez nyáron könnyebben hozzájutunk jobban támogatja egészségünk nyáron, mint természetes vitminforrás, ez pedig nem csak lelkünknek jobb érzés, de egészségesebb is lehet, szintetikus társaikkal szemben, de nem mindig elég. Van, hogy elengedhetetlenek sokszor ásványi anyag szempontból a vitaminpótlás hisz például eléggé nehéz annyi magnéziumot enni egy nap, mint amennyire szüksége lehet az emberi szervezetnek. Egy banánban csupán 30 mg van míg a napi szükségletünk akár 500 mg is lehet testünk igénybevételétől , hormonális állapotunktól, életkorunktól és életmódunktól és esetleges betegségeinktől függően.

 

Miért épp a magnéziumot említem? 

melon-1537176_640

Nyáron és előtte, tavasszal sokan diétázni, sportolni kezdenek, de a sok és rendszeres mozgás,  a kalória- és szénhidrádszegény diéták, a nyáron nagyobb aktívitása testünknek több magnéziumot és kálciumot von ki szervezetünkből. Nem csak a hidratálás miatt érdemes több vizet inni nyáron, hanem mert ezek az ásványi anyagok fellelhetőek benne. Ahogy  görögdinnyében is. Máris nyáriasabb a gondolatmenet! Magnézium van még az avokádóban, dióban, tökmagban, sóskában, spenótban, petrezselyemben, olajos halakbanés a fokhagymában, ami az ereknek is jót tesz. 

 

Az E-vitamin megemlítése  is fontos, hiszen ez a vitamin a sejtöregedés ellen lép fel, illetve semlegesíti a testünket érő káros oxidatív stressz hatását. Az E-vitamin megköti a káros szabadgyököket, amik napozás során érik bőrünket, így nyáron elengedhetetlen szinte mindenki számára. Megtalálható avokádóban, dióban, fenyőmagban, mangóban, mandulában, brokkoliban, növényi olajokban, kókuszolajban.

 

A C-vitamin pedig nem csak a meghűlés vitaminja, de elengedhetetlen egész évben. Erősít, véd a fertőzésekkel szemben. nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nyáron sokkal többször megfázom, mint télen. Tehát a C-vitamin mindig kell szervezetünknek. A citrusféléken kívűl megtalálható egresben, sóskában, spenótban – amiben vas is van, nem véletlen együtt a legbiztosabb a hatásuk – és bogyós gyümölcsökben, paprikában. Összegezve tehát, nyáron is szükségünk van vitamonnokra, csak nyáron könnyebben hozzájuk jutunk a természetből, bár mint írtam korábban is, vannak esetek amikor ez sajnos nem elég, olyankor orvosi tanácsra és orvosi felügyelet alatt érdemes a lehető legkiválóbb minőségű vitaminpotlókat megvásárolni és kúraszerűen beszedni azokat, követve mindig az orvos javaslatát. 

 

De mi köze  a ZanZának a vitaminokhoz?

DSC_0011

Sok! A ZanZa termékek természetességüknél fogva nem tartalmaznak káros anyagokat bőrünk számára. Az egészségesebb bőr, ami káros anyagoktól mentes, jobban tud védekezni a napsugarak rossz hatásai ellen. A ZanZa kókuszolajai vitamintartalmuk mellett bársonyosan ápolják bőrünket (és hajunkat is) a napozás alatt, után, bármikor. Erről itt is olvashatsz. Illetve új termékei között a ZanZa igazán friss nyári natúrszappanokkal drukkolt elő. Ilyen a pálmaolaj- mentes ZanZa Cool Cucumber uborkás szappan – ami nekem nagy kedvencem –  vagy a Fruity Juice, de ott vannak a kókuszolajos testradírok, amelyek mindig jól jönnek nyáron,  illetve a már említett kókuszolaj választék, ami tele van értékes hatóanyagokkal.

 

Szóval nyáron a vitaminok mellett, amit a friss zöldségekből és gyümölcsökből nyerhetünk szükségünk van ápoló és hidratáló kozmetikumokra, lehetőleg a legtermészetesebb összetevőkkel.

 

Az én ZanZa ajánlatom nyárra: 

Natúr kókuszolaj, Seaweed coconut & salt testradír, Pemba honey & citrus testradír, a Seaweed eucalyptus és  a Seaweed lime szappan, ZanZa Cool Cucumber szappan, ZanZa Deep Sea szappan férfiaknak és a ZanZa Fruity Juice szappan.

(A termékek nevére kattintva  a webshopba jutsz, ahol megvásárolhatod őket!)

Szeretettel:

Ildikó

ZanZa Magazin

!!! Minden egészségügyi tartalom a zanzaklub.hu oldalon általános tájékoztás jellegű csupán, nem egészségügyi tanácsok egyetlen esetben sem és nem helyettesít semmilyen orvosi vagy professzionális egészségügyi javaslatot sem! Ha bármilyen kérdése van általános egészségi állapotával kapcsolatban minden esetben keresse fel a kezelőorvosát!

 

Képek forrásai: ZanZa Natural Cosmetics, Pixabay jogtiszta képek

Felhasznált olvasmány: www.immunehealthscience.com

 

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá