Kosár (0)

11 feb Minden amit soha nem akartál megtudni Valentin napról, ezért nem is jártál utána

1.) Az ünnep eredete a ködös múltba vész, a History.com szerint a nap egy Lupercalia nevezetű római ünnep jogutódja. E jeles napon a férfiak meztelenre vetkőztek és a városok utcáin fiatal lányok fenekét csapkodták a termékenység növelése céljából. Hogy a magukét vagy a lányokét? – erről nem szól a fáma.

Lupercalia ünnepének szemérmes középkori ábrázolása

A sokkal romantikusabb és #metoo kompatibilis verzió szerint II. Claudius római császár fel akarta tölteni a seregét egy új hadjáratra készülve, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak, mert a római jog szerint a frissen házasodott férfiakat nem lehetett besorozni. Szent Bálint azonban – szerelem nevében – titokban összeadta a fiatalokat, amiért aztán mártírhalált halt.

Szent Valentin, akiről senki nem tudta, hogy pontosan mit csinált, de azt jól csinálta!

A történet elég jól hangzik, az biztos, hogy egy Valentinus nevű papot lefejeztetett a császár, annak ellenére, hogy a pap – évekkel korábban – visszaadta Claudius lányának a szeme világát hitének erejével. Később viszont folyamatosan babonaságnak minősítette a régi római istenekbe vetett hitet. Claudius nem tért át a keresztény hitre, ezért aztán egy idő után annyira bosszantotta Valentinus tevékenysége, hogy a fejét vetette. Mi a tanulság? Talán annyi, hogy ne várj hálát a hatalmasoktól! 😉

II. Claudius vs Valentin

Komolyra fordítva a szót mivel a történelmi krónikák beszámolói szerint több Valentinus nevű keresztény mártír is volt a III. században, ezért tevékenységük és személyük összefonódott egy idő után. Szent Valentin tiszteletét elrendelő Geláz pápa maga is így írt erről a kanonizációs okiratban: „„…akinek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri””

2.) Természetesen az angolszász területen terjedt el a Valentin nap. Nálunk, mint a szerelmesek ünnepe ismert, de eredetileg a barátságot (is) ünnepelték, ezért vált szokássá, hogy a gyerekek üdvözlőlapokat adtak át egymásnak az iskolában. Az első feljegyzett eset 1415-ben történt, amikor is Károly, Orleans-i herceg egy verset küldött feleségének a Towerből való szabadulása alkalmából. Érthető volt a megkönnyebbülése, az évszázadok folyamán több főrend távozott fő vesztve a Towerből, mint ahánynak a helyén maradt.

Károly, Orleans hercege

3. Szintén középkori eredetű, hogy a fiatal férfiak az ingujjukra tűzték szívük választottjának nevét, és egy hétig ott hordták, hadd lássa ország-világ, hogy kivel szeretnének kapcsiban lenni. Arról szintén nem szól a fáma, hogy figyelembe véve a szigorú, kasztrendszerhez hasonló viszonyokat, hány ifjúnak verték le a derekát a szülei, ha nem olyan hölgyet tűzött a panyókára, akit a szülők elképzeltek. 😉

4. A szívet nem mindig tartották az érzelmek bölcsőjének. A XIV. századig szentül hitték, hogy a memóriáért felelős. Végül itáliai és francia művészek terjesztették el, hogy ott bezony a szerelem lakozik!

5. Nagy-Britanniában konokul tartotta magát a nézet a viktoriánus időkben, hogy szerencsétlenséget jelent Valentin napi kártyákat küldeni, de a fiatalak által kezdeményezett őrület elhatalmasodott az országon, pedig nem volt olcsó mulatság az üdvözlőlap postázása. Akkoriban egy munkás másfél napi bérét kérte el a királyi posta. Képzeljétek, mintha ma 25,000 forintot kellene fizetni egy képeslapért!

6. Egy hírességnek egészen biztosan nem jött be Valentin nap, ez pedig James Cook kapitány volt, akit ezen a napon öltek meg Hawaii-szigeteknél a benszülöttek 1779-ben. Nézzük csak milyen más emlékezetes események történtek ezen a napon!

Cook kapitány borús tekintetettel fürkészi az óceánt. Talán a jövőjét sejti?

– 1076- ban, VII. Gergely pápa először (de nem utoljára) kiközösíti IV Henrik római császárt. Pech, mert annak idején az ilyesmit illett komolyan venni. A két nehézsúlyú versenyző többmenetes és látványos küzdelme a taktikusabb Henrik győzelmét hozta, de hosszú távon mégis a pápai állam kerekedett felül.

IV. Henrik vs VII. Gergely

– 1929 – ben Al Capone ellenlábasának sem volt jó lenni Chicagoban. Le is mészároltak 7 embert a rivális bandából.

A Valentin napi mészárlás megfilmesített jelenetben

– 1571-ben Cellini viszont békésen szunnyadt át a túlvilágra 70 éves korában.

– 1014-ben VIII Benedek pápa e napon koronázta II. Henriket német-római császárrá. Az úrról tudni kell, hogy uralkodása némi hullagyalázással kezdődött, de néhány komolyabb pénzügyi adomány után a pápa szíve megenyhült a kis gézengúz iránt és hajlandó volt megkoronázni.

– 1797-ben a Cape St Vincent-i tengeri ütközetben az angolok menetrendszerűen tönkreverték a jóval nagyobb spanyol hadiflottát. Az egyik oldalon Sir John Jervis admirális, míg a másik oldalon Don José de Córdoba y Ramos volt a szövetségi kapitány.

Az angol flotta csatába indul

– 1971-ben Richard Nixon utasítására titkos hangfelvevő rendszert telepítenek a Fehér Házba. Csúnya, rossz fiú! Később – többek között – ennek köszönhetően bukik bele a Watergate-ügybe. Mifelénk, faluhelyen, ezt hívják öngólnak.

NIxon, a gézengúz

Végül, de nem utolsósorban… Az a lényeg, hogy szeressétek egymást minden nap, és mutassátok ki egymásnak. Ne évente kétszer-háromszor lepd meg szerettedet, szerelmedet egy-egy nagy ajándékkal, hanem minden nap adj neki valami icipicit. Ha csak egy darab gesztenyét szedsz össze a fa alól azért is szeretni fog, mert miatta álltál meg és neki szedted fel.

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá