Kosár (0)

14 Sze Milyen bőröd van?

 Nem férsz a bőrödbe? Netán kiugrasz a bőrödből? Nem, most nem erről lesz szó – bár a boldogság, öröm is megér egy bejegyzést -, de most arról olvashatsz itt, hogy milyen típusú is valójában a bőrünk és hogyan állapíthatod meg jól mindezt illetve hogyan ápolhatod jól. Sokaknak téves információjuk van saját bőrtípusukkal kapcsolatban és ezért nem megfelelő termékeket használnak, ez pedig bőrük állapotán is meglátszik. Előbb vagy utóbb. Ezzel a cikkel szeretnénk picit segíteni nektek, hogy minél tovább a legtökéletesebb állapotban tartsátok a bőrötöket, persze az életkorotoknak megfelelően.

 

Bár bőrunk élettani és anatómiai tulajdonságai mindenkinél megegyeznek, azért tapasztaljuk, hogy a bőr külsőre nagyon változatos lehet emberenként, színben, érintésében, illatában, fényességében illetve másképp reagálhat külső behatásokra is. Ha alaposan megfigyeljük egy ember bőrét, nagyon sok információhoz juthatunk az illetőről.  Lehetséges,  hogy a telefonszámát vagy a családi állapotát nem fogjuk megtudni a pórusait szuggerálva senkinek, de azt például igen, hogy van-e gyulladásos betegsége, helyesen táplálkozik-e és rendben van-e a hormonháztartása. Sőt megláthatjuk a keringési zavarokat például avagy az allergiákat is.  Komoly betegségeket is látni lehet egy arcbőrről, ahogy idegességet vagy idegrendszeri betegségeket is a nyak és/vagy dekoltázs vörösödéséről. De ne kanyarodjunk el a címben feltett kérdéstől, inkább térjünk csak vissza rá. (Bár azért nem lenne rossz, ha a bőrből kiolvashatóak lennének annak a jóképű fickónak a gondolatai velünk kapcsolatban, nem igaz?)

 

Na szóval, vannak olyan tulajdonságai bőrünknek melyek hasonlóak vagy megegyezőek nálunk embereknél, s ezek alapján bőrünk alaptípusokba sorolhatóak. A típusok pedig a következők:

 

• normál bőr

• zsíros bőr

• száraz bőr

• érzékeny (problémás) bőr

• kevert bőr

• érett bőr

 

A normál bőr kellemes tapintású, rugalmas, egységes tónusú, egyenletes felületű és elváltozások sincsenek rajta.  A bőr vastagsága optimális (na az enyém nem ilyen), tökéletes a hidratációja és keringése, amelytől egészségesen fénylik természetes, tiszta (krém- és olajmentes) állapotában. A normál bőrre tehát  a faggyútermelés és a hidratáltság egyensúlya a jellemző.  A pórusok apróak, szabad szemmel alig láthatóak, alig jellemző a pattanások megjelenése ahogy a mitesszerek is csak ritkán jelentkeznek, leginkább az orron esetleg a homlokon. A normál bőrű nőknél időnként ugyan megjelenhet egy-egy nagy pattanás, de ennek oka a menstruáció által előidézett hormonális változásokban keresendő, ami periódikus azaz gyorsan  és nyom nélkül tűnnek el.

Természetesen normál bőrre való készítményekkel ápoljuk, hiszen felesleges és akár a bőr egyensúlyában felborulást okozhat, ha például zsíros krémekkel, vagy mélyen hidratáló olajokkal kenegetjük. Érdemes odafigyelni, hogy a krémünk ne szárítsa a bőr,  ne legyen benne alkohol vagy például ne legyen  annyira  zsíros sem, hogy eltömítse a pórusokat, mert ezek miatt a rossz választások miatt ronthatunk a csodálatos normál bőrünk állapotán. Erről a bőrtípusról, nincs nagyon mit beszélni vagy írni, mivel tökéletes.

 

A zsíros bőr olajos tapintású, fénylő, homlokon, halántékon és az orcákon mindig csillogó, apró miteszerekkel és tág pórusokkal. A zsíros bőr előbb izzad nyáron, mint a többi bőrtípus, igen, az  arcon is. Ezt a bőrt viselők beszámolója alapján az egyik legkellemetlenebb bőrtípus. Nem csak azért, mert nagyon látható jelei vannak, hanem azért is mert képtelenség változtatni a bőr állapotán. Ami jó hír lehet, hogy később ráncosodhat, de a faggyúmirigyek túltermelődését, ami a zsírosságot okozza, nem feledteti ez a lehetőség sem. A zsíros bőrrel járhatnak az aknék és a miteszerek is, bár ezek azért normális keretek között tarthatóak a megfelelő gondoskodás mellett. A bőr zsírosodását okozhatja például a tévesen száraz bőrre való kédzítmények használata miközben kombinált vagy épp normál bőrünk van. De lehet örökölt, hormonális, gyógyszerek mellékhatása vagy éppen stressz, depresszió jele is.

Ha zsíros bőre van az embernek a legrosszabb amit tehet, hogy szárító eljárásokat kezdeményez, mivel így a szervezete fokozottabb faggyútermeléssel válaszolhat. Arctísztításra sincs gyakrabban szükség, mint más bőrtípusoknál, megfelelő, erre a bőrtípusra készült (nem szárító vagy irritáló) készítményekkel reggel és este tökéletesen elegendő tisztítani a bőrt. Sok zsíros bőrű embertől hallottam, hogy nem használ arckrémet, mert minek, de ez nem túl jó ötlet. Felejtsük el azt a tévhitet, miszerint a zsíros bőr legalább hidratált, mert nem így van! Ennek a bőrtípusnak is szüksége van a hidratálásra, mert bár a bőr faggyúrétege megvédi azt a kiszáradástól, de a szükséges víztartalmat nem pótolja. Manapság több erre a bőrre kifejlesztett zselék, folyadékok, krémek találhatóak meg a kozmetikai piacon, érdemes felkutatni a lehető legjobb minőséget, hogy felesleges irritáció nélkül tartsuk karban a zsíros bőrt korrigálva annak  vízhiányát.

girls-1487825_640

 

A száraz bőr ennél sokkal kényesebb téma. Az egyik leggyakoribb bőrtípus ez, mivel sokszor az ember saját magának okozza a bőre szárazságát. Legtöbbször a dehidratációval, azaz a nem elég folyadékbevitellel. Persze nem csak szerzett lehet a száraz bőr, lehet örökölt is, amely nem megfelelő ápolás mellett betegségeket okozhat, mint például az ekcéma. A száraz bőr sokszor jár viszketéssel, érdes tapintással, bőrhúzódással, hámlással, ráncosodással. Ez a bőrtípus fokozott figyelmet igényel a helyes hidratálás felismerése kulcsfontosságú lehet, hiszen bőrünk az első védelmi rétegünk a környezeti behatásokkal szemben. A  száraz bőr könnyen lesz irritált és előbb mutat allergiás tüneteket is, ahogy gyulladásnak is gyakrabban válik áldozatává.

Ennek ellenére a száraz bőr ápolása a legegyszerűbb mivel csupán pótolni kell egy fenálló hiányt. Persze az odafigyelés és rendszeresség nagyon fontos. Ha száraz a bőrünk naponta legalább kétszer hidratáljuk lipidpotló ureás készítményekkel melyek nyugtatják, selymessé és lágyabbá teszik az érdes felületet és visszaállítják a bőr természetes védekező képességét. Az urea egy természetes hidratálo szer, mely segít csökkenteni a bőr vízveszteségét és segít hosszabb ideig hidratáltan tartani azt ahogyan segíti a bőr gyorsabb regenerálódását és vastagabbá teszi azt. A lipidek pedig bőrunk védői. A lipidréteg megvédéséhez óvnunk kell a bőrt a külső hatásoktól (szél, napfény, hideg levegő, forróság).  A száraz bőrűeknek nem javasoltak a hosszas forró fürdők, zuhanyok és a szárító termékek ahogy a száraz hideg időjárás sem, melyben még fokozottabb hidratálást igényel. A téli időszakban a kéz sebesessé is válhat a berepedezett szárazzságtól, ha nem ápoljuk helyesen!

 

De, hogy ne tűnjek ennyire tudományosnak megjegyezném, ha felismered saját bőrtípusod és még kényezteted is a megfelelő ZanZa termékkel, akkor csakis egy vérbeli jóbőr lehetsz! A következő bejegyzésemben a megmaradt három bőrtípusról fogok nektek írni (az érzékeny, kevert és érett bőrtípusról) és ajánlani fogok termékeinkből illetve ha nem szólnak rám érte, elkotyogom milyen új termékekkel rukkolnak elő a Zanza készítői. Addig is nézd meg legújabb kvízünkből, hogy melyik szappanunk illik hozzád a leginkább, ide kattintva: Milyen szappan illik a szemelyisegedhez? 

 

Szeretettel:

Ildikó

 

Képek forrása: Pixabay  jogtiszta képek

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá