Kosár (0)

09 aug Ilyen egyszerű tenni valamit a környezetvédelemért!

Vannak divatos témák, vannak aktuális témák, vannak sorsmeghatározó témák. E három halmaz ritkán fedi egymást, de van egy szűk keresztmetszetük: a környezetvédelem.

 

A közösségi háló megjelenésével és elterjedésével egyszerű lett egy-egy jó ügy mellé-mögé beállni. Semmi más nem kell hozzá, mint internetkapcsolatos mobiltelefon és egy fb profil. Innen kezdve semmi más dolgunk nincs, mint elolvasni az általunk kiválasztott témába vágó cikkeket, és tetszőleges emojikonokkal reagálni az olvasottakra. Ezután elégedetten hátradőlhetünk a székünkben azzal a jóleső tudattal, hogy tettünk valamit a szent cél érdekében.

 

Ezzel együtt a cél érdekében fizikailag megmozdulni hajlandók és tettre készek aránya radikálisan csökkent. A lakókörnyezetemben már vagy tizenkét éve, minden évben kétszer megszervezik a szemétszedést. Az első alkalommal, amikor csatlakoztam hozzájuk még legalább száz ember gyűjtötte a szemetet – igen látványos eredményt értünk el egy nap alatt  -, a legutolsó ilyen esemény alkalmával már csak tucatnyian lézengtünk, pedig a szervezők lelkesedése nem csökkent, az idő megfelelő volt.

 

Mi történt? Mi történik velünk? Mi történik a környezetünkkel?

 

A környezetvédelem egy sajnálatosan aktuális probléma, amely sokakat foglalkoztat, de kevesen tesznek érte. Miért? Talán a feladat globális nagysága rettenti el az embereket, talán mert azt látják, hogy a lobbiérdekek és -pénzek között vergődő politikusok sem tesznek meg mindent ennek érdekében. Nehéz elhinni, de valóban minden ember számít, és mindenki csak egy icipicit tesz érte, akkor hatalmas eredményeket érhetünk el.

 

Nem kell nagyon nagy dolgokban gondolkodni. A „Mentsük meg a Földet!” kezdetű lózungok hamisak és félrevezetőek. A Föld nevű bolygó – köszi szépen – jól elvan 4.5 milliárd éve, és szinte mindegy, hogy mit teszünk a felszínén, még legalább ugyanennyi ideig ellesz, amíg a vörös óriássá váló Nap el nem emészti.

 

A képlet ennél sokkal egyszerűbb. Az emberi faj túléléséről van szó. A bolygót ugyan mérgezhetjük,  mert ha eltűnünk, akkor néhány ezer év alatt helyrejön, begyógyítja a sebeit. De ugyanebbe a mérgezésbe az emberi faj, és az elképesztő mennyiségű egyéb élőlény belepusztul, és úgy tűnünk el a történelemből, mint könnyek az esőben.

 

Mi a ZanZánál ezt az icipici lehetőséget nyújtjuk felétek, hogy valamit tegyetek a környezetvédelemért és a környezetetekért, és ehhez tényleg nem kell felállnotok a székből.

 

 

Néhány hónapja elhatároztuk, hogy egy éven belül valamennyi termékünket újrahasznosítható csomagolással látjuk el, ezért sok szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a bambusztégelyes sheavajainkat.

 

Miért pont a bambusz? Mert a bambusz a világ leggyorsabban növekvő növényei között van. Évente akár 3-5 métert is nő, jelentőségét nem lehet eléggé túlbecsülni, a Távol-Keleten már évezredek óta használják a háztartásokban (pl főzésre),  az építkezéseken, de ékszert is készítenek belőle, az első kínai ágyúk csöve bambuszból készült,  de a kínai adminisztráció évezredeken át bambuszból nyert pergamenre dolgozott, a textilipar is hasznosítja a bambusz cellulózát.

 

 

A bambusz szinte korlátlanul áll rendelkezésünkre, nem terheli túl a környezetét, és villámgyorsan újranő… Ugye ismerős szavak? A termékeink alapanyagául szolgáló tengerifűre ugyanezek a tulajdonságok jellemzőek. Ez az ötlet vezett minket arra, hogy összeházasítsuk a két anyagot.

 

 

A sheavajakkal kezdtük az újracsomogalást, de reményeink szerint 1.5 éven belül a szappanon kívül minden termékünk ilyen 100%-ig természetbarát csomagolásba kerül.

 

És a végére jön a legjobb! A bambusztégelyek visszaválthatóak. Ha használat után eljuttatod hozzánk a tégelyt, visszakapod az árát! Ezt úgyis megteheted, hogy ha rendelsz egy másikat, és a futárunk díjmentesen elhozza tőled  a régi tégelyt.

 

Ebben az esetben egy alapos tisztítás után a tégelyek újratölthető állapotba kerülnek. A gyártói igazolás szerint a bambusztégelyek betétjéül szolgáló üvegbetét kb 65-75, míg a jóval könnyebb műanyagbetét 25-40 tisztítást bír ki minőségromlás nélkül.

 

Ilyen egyszerű tenni valamit a környezetvédelemért.

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá