Kosár (0)

12 Júl Hőségriadó idejére

Az elmúlt tizenöt évben sokat utaztam a világ legforróbb pontjain Afrikában és Dél-Kelet Ázsiában. Meglepődve láttam, hogy a helyiek mennyivel másképpen állnak a hőséghez, illetve az ellene való védekezéshez. Nézzünk néhány rendhagyó tippet:

  • Öltözködj úgy, mint a helyiek!

A nyaralás semmiképpen ne jelentse azt, hogy feketére égeted magad a napon. Egyrészt elég kellemetlen mellékhatásokkal jár már középtávon is, másrészt nem csökken a hőérzeted számottevően, ha mindent ledobsz magadról. A forró égövi országokban az emberek többsége hosszú ujjú, bő szabású ruhákat hord. A hiedelmekkel ellentétben a negroid kisrassz nem bírja jobban a meleget, mint a kaukázusiak. Tágabbak a pórusaik, többet izzadnak, nagyobb a hőleadásuk, de ugyanúgy megviseli őket a hőség, mint bármely egyéb kisrasszba tartozó embert. Akármilyen furcsa is, de a ruha szigetelőként szolgál. Ugyan gyorsan beleizzadsz, de nem engedi gyorsan elpárologni az izzadtságot a bőrödről, ezáltal fokozatosan hűti a bőrödet.

  • Takard el a fejed, hordj kalapot vagy fejkendőt!

Ezt szinte felesleges magyarázni, a fej takarása hasonló fiziológia előnyökkel jár, mint a hosszú ujjó ruha, ugyanakkor egy szélesebb karima árnyékolja a tarkót, ahol fontos verejtékmirigyek helyezkednek el. A kevesebb izzadtság, kisebb megterhelést jelent a szervezetnek, csökken a kiszáradás veszélye. Vidéken még mindig gyakran látni fejkendőt viselő asszonyokat. Ezt a kendőt munka közben sem veszik le. A muszlim országokban a hijab a felnőttkorba lépett nők szinte kötelező viselete, amelynek a jelenben elsősorban vallási jelentősége van, de egyúttal hőség elleni védekezés hatékony eszköze. Jómagam immáron a harmadik Statson-kalapomat nyúzom a trópusokon, mert nehezen viselik a monsunesű – függőleges napsütés változkozását. Sokszor láttam, hogy megmosolyogják a kalapomat, de az egészen biztos, hogy eddig még napszúrás közelébe sem jutottam.

  • Ne igyál hideg / jéghideg üdítőt!

Szinte lehetetlen megállni, hogy a kitikkadt ember ne öntsön magába valami jéghideg üdítőt az első adandó alkalommal, de gyakorlati tapasztalat, hogy ezzel csak másodpercekre segítesz magadon. A kiszáradt, felhevült testre olyan hatással van a néhány fokosra hűtött folyadék, mint amikor vizet öntesz a tűzre. A szervezeted szinte vészreakcióként azonnal izzadtság formájában kezdi el kidolgozni a folyadékot, amelybe gyorsan beszáll a vese is és a maradék vizelet formájában távozik igen gyorsan. Akármilyen bizarrul hangzik, próbáljátok ki egyszer a meleg teát. A kisebb hőkülönbség miatt sokkal kisebb a verejtékezés, és lassan hűti a szervezetet a tea. A vesét sem terheli túl a meleg folyadék, sokkal jobb lesz a tested folyadékháztartása.

  • Ha mégis hideget iszol, kerüld az agyoncukrozott, koffeintartalmú üdítőket!

Csak szomjasabb leszel. 🙂 Inkább citrusos frissítőket rendelj vagy készíts magadnak, de a sima vizet semmi sem übereli. Ha igazán körültekintő akarsz lenni, akkor egy liter vízbe tegyél egy fél teáskanálnyi sót és három-négy teáskanálnyi cukrot. Ezzel pótolni tudod az elvesztett ásványi anyagokat. Extrém melegben ellenjavallt a kávézás is, hiszen a kávé vízhajtó hatású. Szinte felesleges leírni, hogy miért ne igyunk alkoholt, unalomig elismételte mindenki.

  • Legyen nálad egy frottír törülköző!

Ez eléggé úgy hangzott, mintha Douglas Adams tanácsolta volna a Galaxis útikalauzból, de minden táskában elfér egy jó nedvszívó képességű törülköző. Ha már nagyon nem bírod az izzadást, akkor finom mozdulatokkal nyomkodd le magadról az izzadságot! Ne dörzsöld magad, mert a felpuhult, megkínzott bőrödről leszeded a hasznos hámréteget! Egy kis törülközővel legyezni is tudod magad, ami légkondi vagy ventilátor hiányában kellemesen hűsít.

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá