Kosár (0)

07 ápr Hínározzunk pár percet!

Beszéljünk picit az előző posztban is megemlített tengeri hínárról. Nem tudom ki hogy van vele, de én emlékszem amikor gyereknek hisztirohamot kaptam, ha be kellett mennem olyan vízparton a vízbe ahol hínáron át vezet az út. Álmodni sem mertem volna, hogy 30 évvel később (itt megjegyezném, hogy Atyaég) olyan kézzel készült szappant fogok imádni, amiben ott van benne a rettegett hínár. Az pedig már külön nonszensz, hogy meg is eszem. Na nem a szappant, a tengeri hínárt, amit 17 éve kostóltam meg először életemben.

 

Zanzibáron a tengeri hínárt az óceán ajándékaként tartják számon. Ha hallottak volna az ott élő emberek  gyereknek nyavalyogni a hínár miatt, nem biztos, hogy jó szemmel nézték volna viselkedésem, de nekem szent meggyőződésem volt, hogy a hínár magával ránt, le a mélybe, ahol szörnyek várnak majd rám. Az mellékes, hogy mélység azokon a vízpartokon ahová mi jártunk, nem létezett. De térjünk vissza Zanzibárra, ami a világ harmadik legnagyobb exportőrje a hínárba rendeződött tengerifűnek, s így a turizmus után ez a legnagyobb iparága Tanzániának. A tengeri hínár persze nem csupán üzlet, nem csupán kozmetikai célokra felhasznált alapanyag, hanem élelmiszer is időtlen idők óta.

 

DSC_0385

A partmenti vízek errefelé akár harminc fokosak is lehetnek, ez pedig mennyország a tengerifű farmok létrehozására. Hogy ne sodródjanak el a hajtások finoman egy vékony spárgához kötik őket, karók közé nem túl szorosan kifeszítve, ami pár hónapon belül leszedhetővé válik. Amikor a Mamák (akikről itt olvashatsz ) leszedik a hínárt, gondosan átválogatják őket majd kiteregetik egy hálóra, ahol teljesen kiszárítják azt. A már száraz füvet pedig szemcsékre örlik többszörösen, amíg olyan finom örleményt kapnak amely alkalmassá válik arra, hogy szappanjaink fontos alkotóeleme lehessen.

 

DSC_0388

Egyes tanulmányok szerint a tengeri hínárból készült termékek segítik a bőr egyensúlyának visszaállítását és szabályozzák az olajtermelését. A tengeri hínár gazdag vitaminokban ásványi anyagokban, enzimekben és aminosavakban amelyek remek antioxidánsok, így rendszeres használata megfiatalíthatja és gyógyíthatja a bőrt. Aktiválhatja a bőr szöveteinek regenerálódását amitől idővel bőrünk rugalmasabbá és fiatalosabbá válhat. Mivel gazdag B1-, B2-, B3-, B6-, és B12-vitaminban csökkentheti a gyulladást is, ami által védi a bőr felszínét. A hínárban továbbá van magnézium, kálcium, flór ami a bőr nedvességtartalmát kiegyensúlyozhatja, s ezért bőrünk nem lesz sem túl száraz sem túl zsíros. Ha mindezt nem tanultam volna meg a tengeri hínárról az elmúlt hónapokban, az is elég lenne számomra, hogy az én érzékeny és allergiás bőröm teljesen újjászületett amióta tengeri hínáros szappannal mosom naponta kétszer. Nem vagyok olyan vörösödő mint régebben és a bőröm vízmegtartása is megváltozott, nem olyan száraz, szóval gyermekkori ellenérzésem mára már szeretetbe csapott át. A ZanZa Natural Cosmetics szappanjaink tengerifű tartalmát tehát ajándéknak tekintem bőröm számára, ahogy a zanzibáriak a tengeri hínárt magát, és temrészetesen elfelejtettem mindent, amit gyermekként vagy épp fiatalként képzeltem a hínárról magáról. A hétféle Seaweed szappan (itt találod őket) mindegyikében található tengerifű, a kókuszolaj mellett, (amiről következő blogbejegyzésem fog szólni) és saját tapasztalom alapján csak annyit tudok mondani; bátran próbáljátok ki mindegyiket, egy egészen másféle érzést fog adni rendszeres használatuk.

 

DSC_0395

Ha az, amilyen hatással bőrünre van, nem lenne elég, hogy szeressük a tengeri hínárt, el kell mondjam, hogy nem csak a legnagyobb szervünknek tehet jót, hanem egészségünknek is általában. Mivel élelmiszerként is egyre kedveltebb Magyarországon, fontos lehet tudni róla pár dolgot még. A tengeri hínár gazdag jódban.  Gazdag K-vitaminban is és az emésztést is serkenti mivel tele van rosttal. A hínárban található cink, szelén, jód és magnézium együttese jó hatással lehet a termékenységre, továbbá a tengeri hínár gazdag olyan vegyületekben melyek csökkentheti az ólom és kadmium szintet is. Természetesen, a tengeri hínár fogyasztásának is vannak mellékhatásai, nem mindenkinek tesz jót például magas jód tartalma és vannak gyógyszerek amelyekkel együtt tengeri alga és/vagy hínár kivonatot tartalmazó étrendkiegészítőket például nem szabad alkalmazni, ezért minden esetben forduljon orvosához mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt szedne!

Ha kérdésetek van, ne hezitáljatok, nyugodtan írjatok nekünk kommentben a bejegyzések alatt itt, illetve Facebook oldalunkon, válaszolni fogunk nektek nagyon szívesen.

 

Szeretettel,

ZanZa

 

!!! Minden egészségügyi tartalom a zanzaklub.hu oldalon általános tájékoztás jellegűek csupán, nem egészségügyi tanácsok egyetlen esetben sem és nem helyettesít semmilyen orvosi vagy professzionális egészségügyi javaslatot sem! Ha bármilyen kérdése van általános egészségi állapotával kapcsolatban minden esetben keresse fel a kezelőorvosát!

 

Fotók: ZanZa Natural Cosmetics

 

Felhasznált források: https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_seaweed, https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-seaweeds.html, http://www.livestrong.com/article/499914-what-are-the-benefits-of-wakame-seaweed/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18716448, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11917251.

 

 

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá