Kosár (0)

27 dec Fürdőzéssel zárd az évet!

Az egyik legújabb hír szerint egy pihentető és kényeztető fürdő sokkal többet tehet értünk, mint gondolnánk. Például legalább annyi kalóriát égethet el, mint a testmozgás. Legalábbis a Loughborugh Egyetem kutatói szerint. Én pedig úgy vagyok vele – így a karácsonyi  vacsoramaratonok után -, hogy szeretem elhinni az ilyen új kutatási eredményeket. 

 

Dr. Steve Faulkner a loughborughi Egyetem kutatója szerint a forró, pihentető fürdőnek hasonló egészségügyi előnyei lehetnek, mint a tornázásnak és emellet segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget. Kicsit jobban belegondolva és a történelmet figyelve teljesen értelmes állítás az, hogy a forró fürdő jó hatással van egészségünkre. Sok kultúra esküszik arra, hogy a passzív (test)fűtés (nem az izzadással járó sport közbeni testfelmelegedés) javítja az egészséget. Nekem ennyit elég is tudnom ahhoz, hogy azonnal tele engedjem a kádam forró vízzel és elmerüljek benne legalább egy órát.

 

Nekem nem kell hozzá egyetemi kutatók csapata, hogy ráérezzek arra, hogy szinte semmi sem melegíti olyan jól fel az ember testét (és jéghideg lábát), mint a hosszú és kényelmes fürdőzés. Tudom, hogy a hosszas fürdőzés, amellett, hogy egyszerű dolog is,  szinte már luxus a mai világban, de imádom áztatni magam a kádban, egy jó könyvvel esetleg olykor egy pohár borral, gyertyafénynél, lágy nyugtató zenével. Főleg akkor, ha odakint olyan szörnyű idő van, mint most.

 

Van is néhány egyszerű trükköm, tippem, amitől még élvezetesebb, különlegesebb lesz a kis (kalóriaégető) fürdőzésünk.

 

  • Használj illóolajokat! Válaszd ki a hangulatodnak megfelelőt és lazulj el. Erre például a levendula és bergamottnarancs kiváló, de a citrom és rozmaring illóolaja kitisztítja  a gondolataidat, míg a szegfűszeg és narancs olaja elűzi a nagyobb stresszt is.
  • Kapcsold le a lámpát! Vedd elő a természetes gyertyákat, legyenek azok illatosak vagy csak a hangulat kedvéért, de gyújtsd meg őket. (És figyelj a megfelelő szellőzésre is, ne gyújts meg egy picike fürdőszobában 36 gyertyát, teljesen zárt ajtóknál, mert veszélyes lehet a sok gőzzel együtt, nem véletlen van szellőzőventilátor és/vagy nyílás minden fürdőszobában!)
  • Melegítsd a törölköződet! Ne hagyd, hogy a hideg levegő érintése a bőrödön elvegyen a lazulás élményéből, amikor kilépsz a fürdőkádból, készítsd a törölköződet ki a fütőtestre. Ha esetleg túlzásba akarod vinni a dolgot mindezt nyugodtan megteheted a ruháddal és papucsoddla is, amit fürdés után felveszel.
  • Szerezz be egy  fürdőtálcát! Bizony, elengedhetetlen, ha nem szeretnéd, hogy nedves legyen a könyved a vizes újjaidtól (vagy mondjuk az ebookod) és akkor is, ha nem akarnál folyton a padlón tapogatózni magad mellett a pohár borod után, mert ezeken a tálcákon már van kialakított pohár rész is. Ha ide klikkelsz, megláthatod nekem milyen van!
  • Ne felejtsd el a tökéletes hőmérsékletet! Az optimális a hozzáértők szerint nem lehet több az ember testhőmérsékleténél két fokkal, azaz maximum 39 fok.
  • Használj fürdősót vagy fürdőbombát! Ma már nagyon sok kiváló minőségű fürdősót lehet kapni illóolajokkal vagy csak sima tengeri sóval, ami fantasztikus hatással van  a keringésre, és hamarosan pedig a Zanza is előáll a saját fürdőbombájával, ne maradj le róla!
  • Készíts csipegetnivalót a fürdőzéshez! Vagy csokitortát, ha épp azt szeretnél, de akkor komolyan felejtsd el az első bekezdését ennek a posztnak. Szóval pár szem dió, vagy aszalt gyümölcs, esetleg egy kis sajt jól jöhet a pohár bor mellé. Ha pezsgőznél inkább, akkor ajánlom az epret és a következő pontot.
  • Romantikus pillanatok a kádban felpezsdítik a párkapcsolatodat is! Egy kis meghittséget, intimitást varázsolhat a hétköznapokba, ha együtt fürdőztök kedveseddel gyertyafénynél, lágy zenével.
  • Igyál gyógyteát fürdőzés után! Persze csak akkor, ha nem vörösboroztál sem pedig épp a partnereddel áztattátok magatokat közösen, bár ez szokás kérdése, én ilyenkor nyilván nem gyógyteázni szoktam a kádból kilépve, de ha úgy adódik, akkor a gyógyteázás méltó lezárása lehet a forró fürdőzésnek, mivel tovább fenntartja  a relaxációt illetve segít a méregtelenítés folyamatának teljesítésében.

 

Ha pedig nincs fürdőkádad otthon, és megteheted, (vagy egyébként is, mert szereted) irány valamelyik termálfürdő, hisz kicsiny hazánk olyan gazdag benne, hogy ennek hiánya igazán nem lehet kifogás. Így nem csak szellemileg, de testileg is teljesen ellazulva és feltöltődve várhatod az Újévet.

 

Szeretettel:

 

Ildikó

 

Forrás az egyetemi kutatásról: https://theconversation.com/a-hot-bath-has-benefits-similar-to-exercise-74600

Kép forrása: Pixabay jogtiszta képei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá