Kosár (0)

27 máj Fürdés vagy zuhanyzás?

Az örök kérdés. Összeszedtünk néhány pontot amelyek egyaránt szólnak egyik vagy másik mellett.

Miért fürödjünk?

 1. Dermatológusok szerint egy valódi, relaxáló fürdés alatt endorfinok – boldogság hormonok – szabadulnak fel a szervezetünkben. A hormonszintünk hasonló mintázatot mutat, mintha egy homokos tengerparton élveznénk a napsütést!

 1. Voltál már úgy, hogy le kellene ugrani edzeni, de a hátad közepére nem hiányzott? Végy egy relax fürdőt, nyúlj el egy kád vízben és fél óra alatt, mintegy 140 kalóriát éget el a szervezeted. Ez kb 40 felüléssel egyezik meg.

 1. A fürdés felmelegíti a bőrt, pihentetve az alatta lévő izmokat, ami nyugtató hatást vált ki, és relaxációs állapotba hozza a testet, amely felkészíti a tested a nyugodt alvásra. Ha nincs kedved bárányokat számlálni, meleg tejet inni, cicadalt énekelni, csak végy egy fürdőt és nyugodt éjszakád lesz.

 2. Ha száraz a bőröd, akkor a legjobb orvosság, ha hetente két-három alkalommal fürdőzöl és fürdőgolyót, fürdőkristályt, vagy illóolajat teszel a vízbe. A felsorolt készítmények láthatatlan védőbevonatat hoznak létre, és ez a sorompó megakadályozza bőröd nedvességtartalmának természetellenes csökkenését.

 3. Egy meleg fürdő felgyorsítja a szívverést, mivel a szervezeted hűteni akarja a hirtelen megnövekedett bőrhőmérsékletet, ezért az agy utasítja a szíved, hogy több vért pumpáljon a bőr alá. A szívnek jót tesz ez ilyen típusú edzés, ugyanakkor a jött vérbőség javítja a vérkeringést is. Ezzel egy időben az agy relaxált állapotba kerül a relatív tétlenség miatt, ami kiváltja az „Aaaaahhhhh” – érzést a fürdőzőből

 1. Egy nehéz nap után a fürdő a legjobb hely, ahol csak lehetsz. Felvidít, fizikailag és mentálisan is relaxál, ideális hely az „én idő” megkezdésére. A meleg fürdő nem csak a hangulatodra van hatással, hanem ellazítja pl a látóidegeidet is, ezáltal radikálisan csökken a látásproblémákból eredő, migrénes jellegű fejfájások száma.

 2. A légzés maga az élet – tartják a buddhisták. A fürdővíz gőzei, különösen illóolajokkal megbolondítva nem csak a légzésedet lassítják le, de a belélegzett forró vízpára és illóolaj a baktériumok és vírusok jó részét is elpusztítják.

 1. Ha szeretsz kishajókkal játszani, akkor ezt a szenvedélyt biztosan csak a fürdőkádban űzheted.

Miért zuhanyozzunk?

 1. A legkézenfekvőbb ok, hogy rengeteg időt spórolsz meg vele, amit aztán más hasznos tevékenységre fordíthatsz.

 1. Ha érzékeny, száraz a bőröd, akkor mindenképpen a zuhanyzás ajánlott a fürdés helyett, mert kevésbé terheled meg a hámréteget.

 1. Véded a környezetedet, hiszen jóval kevesebb hideg és meleg vizet használsz fel. Jó minőségű ivóvízből amúgy is egyre szűkösebb a keretünk, minél kevesebb vizet melegítesz fel, annál jobban csökkented a karbonlábnyomodat. Elméletileg. A felmérések szerint ugyanis az átlagos zuhanyzás hossza 13 perc, amely alatt mintegy 170 liter víz folyik el. Ideális esetben a zuhanyzás kevesebb, mint 5 percet kellene, hogy tartson és szappanozás idejére el kellene zárni a vizet.

 1. Az intenzív szappanozással masszírozod a tested, amelynek jótékony hatását nem kell külön ecsetelni. Ha zuhanyzol, akkor alaposabban tisztítod meg a tested, mint a fürdősénél – legalábbis a közvélemény-kutatások ezt mutatják.

 1. A reggeli zuhanyzás megnöveli a pulzusszámodat, elősegíti a szervezet oxigénfelvételét, ezen túlmenően a testhőmérséklet alatti zuhanyzás jót tesz a vérkeringésnek – feltéve hogy bírod az ilyesmit. Számomra komoly kihívás lenne reggelre egy hideg zuhany, de nem vagyunk egyformák.

 1. Zuhanyzás remek ellenszere az esetleges izomláznak, hiszen a vízcseppek becsapódása és szétfröccsenése ezernyi apró kézként masszírozza a sérült izmokat.

 2. Ha a túlérzékeny bőröd viszkető érzést vált ki, vagy egyéb bőrproblémáid viszketésben mutatkoznak meg, a hűsítő zuhany megbízhatóan csökkenti a tüneteket.

 1. Ha elég nagy zuhanyfülkéd és a párodat is becsábítod, az Univerzum legegészségesebb dolgot művelhetitek a zuhany alatt – függetlenül attól, hogy folyik-e a víz vagy sem.

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá