Kosár (0)

08 jún Babamasszázs

Afrikában jártamban-keltemben többször láttam, hogy az anyák shea vajjal masszírozzák az újszülötteket. Vannak gyerekeim, de nem emlékszem, hogy valaha is bármilyen krémmel masszíroztuk volna őket, leszámítva a gyógyszertári fürdetőkrémet. Értetlenül álltam a jelenség előtt, amíg egy helyi barátom meg nem magyarázta.

Tudni kell, hogy aki kitalálta a „selymes, puha bababőr” jelzőt valószínűleg soha nem volt dolga még újszülöttel. A babák bőre ugyanis rendkívül száraz, mert hirtelen kell alkalmazkodniuk az új körülményekhez. Hosszú hónapok önfeledt lubickolása után száraz környezetbe kerülnek, aminek a bőrük látja kárát. Ilyenkor a külső réteg lehámlik, ami egy természetes folyamat, hacsak nem nagyon korai ekcémás tünetről van szó, amely minden 5 babából 1-et érint. A bébik bőrének hidratálása sokat segít amíg be nem áll a test természetes vízháztartása.

És hogy jön ide egy afrikai kultúrnövény? Nos, a karité fa diójából préselt shea vaj rendkívül gazdag zsírokban és vitaminokban. A különböző növényi olajak mellett a legtermészetesebb kozmetikum, amit a természet tálcán kínál. Évezredek óta használják bőr- és hajápolásra, de főznek is vele, illetve klinikailag igazolt gyulladáscsökkentő hatása van. Olyannyira természetes anyag, hogy akár meg is eheted. Nem finom, viszont ehető 🙂 Könnyű kezelni, mert kb 30 C fokig krémesen szilárd, majd onnan folyékony halmazállapotú, semleges anyag lévén könnyen keverhető olajokkal. Az előző bejegyzésben írtunk arról, hogy miért ajánlott már a terhesség elejétől alkalmazni, a magas zsír- és vitamin tartalmának köszönhetően növeli a bőr hidratációját ezáltal rugalmasabb a bőr. A kisbabák esetén ugyanezt a hatást fejti ki, hidratálja a bőrt, amíg be nem áll a természetes egyensúly.

Minden ilyen esetben jogos a kérdés, hogy mennyire biztonságos shea vajat használni az újszülöttek bőrének kezelésére, amikor még a legnatúrabb szappan használata is erősen ellenjavalt a gyermek 1 éves koráig? A babák bőre 20-30%-kal vékonyabb, mint egy felnőtt emberé, ezért fontos, hogy bármit is használjunk legyen adalékmentes. Amint fentebb is írtam a finomítatlan shea vaj a természet egyik legcsodásabb adománya, és úgy használható, ahogy kipréselik a dióból. A legszélsőségesebben érzékeny bőrön is biztonsággal alkalmazható, mivel a valódi finomítatlan shea vaj nem tartalmaz szulfátokat, parabéneket és tartósítószert sem, vagy tökéletesen biztonságos. 

Amennyiben egy biztonságos és természetes megoldást keresel kisgyermeked bőrének ápolására, a shea vaj a legjobb. A bébi élvezi a kényeztetést, és utána tényleg olyan selymes, pihe-puha lesz a bőre, amilyennek közmondásosan lennie kell. Ha a befejezted a bőrápolását, szánj magadra is pár percet, mert a hasad tájékát nem csak a terhesség alatt kell ápolni a striák megelőzése miatt, hanem utána is. Így lesz meg az első közös hobbitok a gyerkőcöddel!

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá