Kosár (0)

06 okt A natúrkozmetikumokról

Jó érzéssel tölt el, hogy az elmúlt években folyamatosan nő az érdeklődés a természetes anyagokat tartalmazó és állatkísérlet mentes kozmetikumok iránt. Úgy gondolom a mai világban mindenképpen kell egyfajta tudatosság a bőrápolás terén, már csak azért is, mert a bőrgyógyászok szerint a  kozmetikumokkal szembeni érzékenység a mai ember leggyakoribb bőrbetegsége. 

 

A bőrgyógyászok szerint azzal magyarázható az érzékenység és a sok allergiás reakció, már kisgyermekeknél is, hogy sűrűn használunk olyan kozmetikumokat, amik rontják a bőr védőbástyáját. Köztudott, hogy a szépségápolásban felhasznált nem természetes anyagok között olyan konzerválószerek, fényvédőanyagok, mesterséges illatok is találhatóak, amik vedzályeztetik bőrunket és egészségünket is. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a természetazonos anyagok nem viselkednek úgy teljesen, mint a növények, mert hatóanyagaik nem azonosak és így egyértelművé lett, hogy a gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, méhviasz, gyógyvizek kevésbé szervezet-idegenek és toxikusak és sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a laboratóriumi társaik.

 

 

Azt figyeltem meg, miután évekkel korábban elhagytam a szintetikus kozmetikumok használatát, hogy a bőr fantasztikus változásokon megy keresztül a természetes hatóanyagoknak köszönhetően. Az évek alatt felhalmozódott méreganyagok egy kis idő elteltével (és némi külső-belső tisztítás eredményeként) kiürültek, eltűnt az a szürkesége bőrömnek amitől valahogy mindig betegnek néztem ki smink nélkül. A bőröm természetes ragyogással és tökéletes nedvességmegtartással hálálja azóta is meg azt, hogy váltottam és ma már csak természetes kozmetikumokkal ápolom. Teljesen megváltozott a bőröm minősége, állaga, elmúltak a bőrirritációk, életteli és rugalmas tökéletesen hidratált lett. Persze ehhez ismernünk kell pontosan bőrünk típusát amit előző két bejegyzésünkben olvashatsz a blogon itt és itt.

 

 

A természetes alapanyagú kozmetikumok másképp hatnak, mint a kőolajszármazékokkal, tartósítószerekkel, kémiai adalékanyagokkal készített hagyományos kozmetikumok, amik felerősíthetik vagy bőrirritációkat okozhatnak. Az igazi natúrkozmetikumok jótékony hatásai viszont akkor tudnak igazán jól érvényesülni, ha a termék gazdag vitaminokban, regeneráló és ápoló anyagokban, esszenciális olajokban, finomítatlan növényi olajokban, vajakban.

 

A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz és mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, lecitint, antioxidánsokat tartalmaznak. A jobbára telített zsírsavakat tartalmazó, szobahőmérsékleten sokszor szilárd növényi olajok, zsírok (pl kókuszolaj, sheavaj, kakaóvaj, ricinusolaj, jojobaolaj)  lassan szívódnak fel a bőrbe ezért megfelelő védelmet nyújthatnak a külső behatásokkal szemben, mint a hideg téli időjárás vagy a bőrt szárító szeles idő és a fűtött szoba száraz levegője ellen. Ezek a zsírok és olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön és meggátolják a hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását, de nem tömítik el bőrünket, mint kemikáliákban gazdag társaik.

 

 

Mi az, amire figyeljünk, amikor kozmetikumot vásárolunk? 

 

 

  • ne legyen a termékben szintetikus színanyag, illatanyag, ami allergiát okozhat, szilikon, emulgálószer, paraffin illetve ásványolaj-származékok.
  • csak természetazonos konzerválószereket tartalmazzon a termék, ha tartalmaz ilyet. Mint például: szalicilt, benzinalkoholt, szorbinsavakat, benzoesavakat és sóit, ethilésztert, szalicilt, szorbinsavakat. A natúrkozmetikai vagy természetes kozmetikai terméken fel kell tüntetni, hogy tartalmaz-e tartósítószert, illetve, hogy ezeket tartalmazza, ha igen.
  • természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat,  ásványi anyagokat tartalmazzanak.

 

 

 

Az én mostani natúr kedvenceim pedig a ZanZa termékei közül a Zanza kókuszos szappanja, amit a munkahelyem mosdójába is kitettem kézmosásra és a Seaweed Clove szappanja, amit esti fürdésnél haszmálok és, ami csodákat művel a bőrömmel, hatalmas szerelem. Próbáljátok ki.

 

 

Szeretettel:

Ildikó

 

 

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá