Kosár (0)

26 máj A csodálatos kurkuma

Hívják az indiai sáfránynak is, de ezen kívül tucatnyi egyéb néven ismert. Az biztos, hogy legalább 5000 éve velünk van, Indiából terjedt el először Kína felé, majd kínai kereskedők révén jutott el Afrikába és onnan Európába a XII. század elején, a keresztes háborúk alatt.

Indiában szinte vallási kultusz övezi, hiszen egyaránt része úgy a vallási liturgiáknak mint a minden napoknak. A Védákban 55 különféle szinonimája ismert, gyakran emlegetik Sri Suriya néven, amely talán a Napisten gyógynövényeként lehet fordítani. Indiában a hozományok elképzelhetetlenek egy adag, kiváló minőségű kurkuma nélkül, amelyhez különféle gyógyhatásokat társítanak, de a népi hiedelem erősen köti Umához, a termékenység és gazdagság istennőjéhez.

A népi hiedelmeket természetesen illik fenntartásokkal kezelni, de mindannyian tudjuk, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, ezért nézzük meg mi van a hiedelmek mögött!

Ugyan az ajurvédikus gyógyászat szerint a kurkuma mindenre (is) jó, klinikai vizsgálatok szerint mind vízben, mind zsírokban viszonylag rosszul oldódik, az emésztőrendszerbe jutó kurkumin alig szívódik fel és gyorsan lebomlik – mindez megkérdőjelezi terápiás használhatóságát.

Viszont a szájon át beszedett kurkuma jelentős koncentrációban képes felhalmozódni a bélcsatornában, ezért ott kifejtheti a DNS-védő hatását. Klinikai vizsgálatokkal bizonyított tény, hogy a diabéteszes vesekárosodás és alkoholos májfibrózis esetén pozitív hatást fejt ki, laboratóriumi körülmények között igen hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult, és az állatkísérletek alapján gátolja a mesterségesen létrehozott szájüregi-, gyomor-, máj- és vastagbélrák kialakulását. Ezen túlmenően vizsgálják a kurkuma hatását az Alzheimer-kórra, és a diabéteszre is…

Tudtok még követni? 🙂

Mivel a kínálatunkban kurkumás szappan is akad, ezért érdekes a kurkuma bőrre kifejtett hatása. Nos, a fentebb leírt gyulladáscsökkentő hatása miatt kifejezetten ajánlott felületi sebek tisztán tartására, és kiválóan kezeli a gyulladásos, akmés bőrt, de pikkelysömör kezelésében is bizonyított.

Erősen szárító hatású, ezért zsíros bőrre ajánljuk. Kevésbé zsíros, de pattanásos bőrre heti 3-4 alkalommal ajánlott, bármely más szappanunk egyidejű használata mellett.   Mivel minden Seaweed szappanunk őrölt tengeri füvet tartalmaz, így finom, kíméletes mozdulatokkal kell felvenni a bőrre, hogy az elhalt hámréteget eltávolítsuk. .Habja puha, krémes állagú, amit hagyjunk a leginkább problémás felületekenn egy-két percen át, hadd fejtse ki jótékony hatását, majd bőséges vízzel öblítsük le!

Természetesen egy szappan önmagában nem oldja meg a gondokat. Makacs bőrproblémák esetén bőrgyógyász segítségét kell igénybe venni, illetve fontos áttekinteni az étkezési szokásainkat.

Nincs hozzászólás

Szólj hozzá